Mötesarkiv


Tidigare möten


Luft, ljud och F/E-lyssning

2018-05-19

Ingvar Öhman kommer till Göteborg och pratar om tvenne ting: vad är luft och vad är ljud? Dessutom kommer han att demonstrera hur F/E-lyssning går till.

Tid: lördagen den 19 maj kl 12.00-19.00
Plats: The House, Björklundabacken 10, 436 57 Hovås

Parkeringar finns parallellt med 158:an och utanför The House entré och det kommer vara gratis hela dagen tack vare dispens för LTS.

Karta: https://www.google.com/maps/place/The+House,+Nya+Hov%C3%A5s/@57.602199,11.9499593,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x464fed9f4b9b1437:0x55185b45baed5f07!8m2!3d57.602199!4d11.952148

Kartan på Google maps stämmer inte ännu utan man får köra enligt anvisning i kommande e-postutskick.

Busslinjen Rosa Express går från Göteborgs central till Hovås och tar ca 40 minuter.

Väl mött!

LTS Göteborg

 


Musik, öron och den besvärliga hjärnan

2018-05-17

Bertil Hellsten, legendarisk tidningsman och krönikör i Musik & Ljudteknik, berättar om vad som passerat genom hans öron under många år som journalist med ljudteknik som en viktig del. Karriären startades i Musik & Ljudteknik redan på 1960-talet, men öronen är äldre än så!

Tid: torsdagen den 17 maj kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm

Kaffe serveras. Varmt välkommen!


Tidskorrekta högtalare – bygge, metoder, mätningar och demo

2018-04-12

Hur bra kan kraftigt ombyggda tvåvägshögtalare från 80-talet bli med modifiering av låda och baselement, tidskorrekt montage av danska domediskanter, byte från slavbas till basreflex, modifiering av filter samt bi-amping med klass D-steg? 

Tomas Edler är telekomingenjör samt halvtidspensionär med nästan livslångt intresse för musik och ljudåtergivning. Staffan Skogby är telekomingenjör som arbetar med forskning och utveckling av säkerhetskritiska system. Tillsammans beskriver de åtgärder, mätkurvor och hur tidsfel mäts och kompenseras fysiskt. De hoppas hinna demonstrera såväl originalet som den ombyggda högtalaren med respektive utan tidsfel och påverkan på koherens och röståtergivning. Tomas har gjort bygge och mätningar, Staffan presentationen.

Tid: torsdagen den 12 april kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm

Kaffe serveras. Välkommen!


Hur låter det om man plockar isär en söndermastrad musikproduktion?

2018-03-03

Hör vi lika när vi lyssnar på masteringprocessad musik? Det verkar som att den vanlige konsumenten inte blir särskilt upprörd över den processning som i dag regelmässigt utförs på populärmusik. Är vi i olika grad känsliga för de artefakter som tillförs? Det kan vara svårt för ett otränat öra att höra att tajmningen och det dynamiska förloppet i till exempel cymbalslag förändras, men när man lyssnar på cymbalen enskilt efter processning blir det betydligt lättare att höra felen även i en processad mix. I anslutning till LTS årsmöte demonstrerar Svante Granqvist hur enskilda instrument i en mix påverkas av masteringprocessning.
 
Tid: lördagen den 3 mars 2018 i anslutning till LTS årsmöte som startar kl 14.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm
 
Varmt välkommen!

Ett hifi-perspektiv på musik

2018-02-17

Hifi-branschen har genomgått stora förändringar de senaste årtiondena. Jämfört med storhetstiden från slutet av 1960-talet och ett drygt decennium framåt är onödigt få aktivt hifi-intresserade i dag. En orsak är att flertalet inspelningar produceras på ett sätt som inte ger lyssnaren längtan efter bättre uppspelningsmöjlighet på grund av att ljudkvaliteten inte är så hög som den borde och skulle kunna vara.
 
LTS ordförande Claes Wettebrandt ger, mot bakgrund av bristande ljudkvalitet och nivåmaximeringen (eng: loudness war), en historisk överblick och konkreta förslag på vad som behöver göras för att hifi åter ska kunna föras upp på dagordningen även utanför high end-kretsar.
 
Tid: lördagen den 17 februari kl 13.00-14-00
Plats: Hörsalen Coor, Tegelbacken, Stockholm
 
Föresläsningen är en del av High Eng-mässan där Ljudtekniska Sällskapet är en av utställningar.
 
Välkommen!

Renovera hifi-högtalare – värt mödan?

2018-02-15

Benny Norling, känd från renoveringsprojektet Pioneer/TAD Reference, har tagit sig an ett par betydligt mer överkomliga högtalare som fick goda omdömen i en svensk hifi-tidskrift i slutet av 1980-talet. Kan de göras bättre? Benny berättar med hjälp av tidigare SR-kollegan Lasse Mossberg om sitt försök att modifiera högtalarna akustiskt, mekaniskt och elektriskt inom rimliga gränser. Var det värt mödan? Han kommer vid torsdagens medlemsmöte att spela utvalda inspelningar på Cambridge Azur 851C CD/DAC/försteg som testats med gott resultat i MoLt. Benny hoppas även kunna ta med ett par omodifierade högtalare för jämförelse.

Den omåttligt populära fikapausen är som alltid en självklar del av kvällens arrangemang.
 
Tid: torsdagen den 15 februari 2018 kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm
 
Varmt välkommen!
 
LTS styrelse
 

Vårpremiär i form av musiklyssningsafton

2018-01-11

Hann du inte spela alla skivor som du hade planerat att höra under helgerna? Fick du en oväntat bra platta i julklapp som du vill spela för dina LTS-vänner? Chansen ges snabbare än du anar! Redan nu på torsdag den 11 januari arrangerar Stockholmsavdelningen musiklyssningsafton för alla medlemmar som vill spela av sig. Som vanligt gäller att var och en får tio minuter till sitt förfogande att berätta om och spela sina favoritskivor. För att så många som möjligt ska hinna spela avbryter vi i förekommande fall med en snygg nedtoning. Kaffepausen, med utsökt fikabröd, är som vanligt en viktig del av kvällen.

Tid: torsdagen den 11 januari 2018
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm

Varmt välkommen!

Mötessektionen


Välkommen till årets julbasar!

2017-12-07

Ljudtekniska Sällskapets Stockholmsavdelning avslutar årets mötesverksamhet med den traditionella julbasaren. Vi träffas på Östermalms Föreningsråd torsdagen den 7 december kl 19.00. Som vanligt ges möjlighet att under trivsamma former inmundiga glögg, kaffe och pepparkakor och samtidigt köpa, byta eller sälja ljudteknisk utrustning och skivor. Missa inte chansen att bli av med överblivna prylar och fynda en julklapp till dig själv eller någon annan. Ta gärna med en kompis!
 
Tid: torsdagen den 7 december kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm
 
Styrelsen och mötessektionen hälsar alla medlemmar varmt välkomna!


Möte med Anders Olsén

2017-11-09

Vid höstens näst sista medlemsmöte gästas vi av Anders Olsén. Han tänker berätta lite om det smått fantastiska genomslag hans två ljudprogram ”Vad är det som låter?” har fått bland lyssnarna och lite vad som händer – och inte händer – i Sverige (SR och SVT) och annorstädes i frågan. Samt ge en väldigt enkel beskrivning om vad EBU R 128 egentligen innebär och hur det fungerar. Anders kommer också spela upp några exempel på kommersiellt utgiven musik som inte alls är så illa ljudkvalitetsmässigt som vi tror samt ge en liten beskrivning av hur avsaknad av utbildning frodas just där den borde vara självklar.
 
Tid: torsdagen den 9 november kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm
 
Varmt välkommen!
 
Mötessektionen

Musiklyssningsafton

2017-10-12

Det är åter dags för det uppskattade möteskonceptet musiklyssningsafton. Vi samlas för att spela, lyssna och låta oss inspireras av ny och gammal, känd och okänd musik. Som vanligt är det medlemmarna som sätter dagordningen med sina medtagna skivor. Var och en har tio minuter till sitt förfogande att presentera och spela ett eller ett par musikstycken. Vi serverar kaffe med tilltugg i pausen.
 
Tid: torsdagen den 12 oktober 2017
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm
 
Varmt välkommen!
 
LTS mötessektion

Bygg en musikdatabas!

2017-09-14

LTS-medlemmen Gunnar Karlberg inleder höstens mötesverksamhet i Stockholm genom att belysa möjligheten att bygga en egen musikdatabas med ett befintligt verktyg. Följande frågor kommer att beröras:

Vad är skillnaden mellan att bygga en databas och spela musik från en databas?
Varför har jag valt iTunes?
Varför har det roat mig att skapat en egen musikdatabas och en helt digital återgivningskedja?
Vad har varit begränsningar och möjligheter?

Gunnar berättar om allt från fillagring och systemets uppbyggnad till sortering, sökbegrepp och smarta sökningar.

Tid: torsdagen den 14 september kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148

Kaffe serveras.

Varmt välkommen!

LTS mötessektion
 


Studiebesök på Volvo Cars

2017-08-31

Välkommen till höstens första LTS-möte i Göteborg som är ett studiebesök på Volvo Cars.
 
Några programpunkter:
- Volvos designmål för mediasystemen i  olika bilar
- Nyttan och känslan av 3D ljud eller spatialization 
- Mätsystem och riggar i arbetet för tysta och vibrationsfria produkter
 
Obligatorisk anmälan innehållande namn och telefonnummer/e-post senast onsdag 30 augusti till LTS-medlemmen Ingmar Arvidsson,  Ingmar@idea53.se eller 0736-840769.
 
Tid: torsdagen den 31 augusti kl 17.15
Plats: Volvo Cars, Volvo PV-Porten
 
Busshållplatsen heter Volvo Torslanda PV. Anmälan innebär att man accepterar ett NDA-avtal: endast information som är kommunicerad via Volvo Cars officiella kanaler får spridas, alltså inga bilder får tas och ingen icke-officiell information får spridas.
 
LTS Göteborg