Mötesarkiv


Tidigare möten


Vårpremiär i form av musiklyssningsafton

2018-01-11

Hann du inte spela alla skivor som du hade planerat att höra under helgerna? Fick du en oväntat bra platta i julklapp som du vill spela för dina LTS-vänner? Chansen ges snabbare än du anar! Redan nu på torsdag den 11 januari arrangerar Stockholmsavdelningen musiklyssningsafton för alla medlemmar som vill spela av sig. Som vanligt gäller att var och en får tio minuter till sitt förfogande att berätta om och spela sina favoritskivor. För att så många som möjligt ska hinna spela avbryter vi i förekommande fall med en snygg nedtoning. Kaffepausen, med utsökt fikabröd, är som vanligt en viktig del av kvällen.

Tid: torsdagen den 11 januari 2018
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm

Varmt välkommen!

Mötessektionen


Välkommen till årets julbasar!

2017-12-07

Ljudtekniska Sällskapets Stockholmsavdelning avslutar årets mötesverksamhet med den traditionella julbasaren. Vi träffas på Östermalms Föreningsråd torsdagen den 7 december kl 19.00. Som vanligt ges möjlighet att under trivsamma former inmundiga glögg, kaffe och pepparkakor och samtidigt köpa, byta eller sälja ljudteknisk utrustning och skivor. Missa inte chansen att bli av med överblivna prylar och fynda en julklapp till dig själv eller någon annan. Ta gärna med en kompis!
 
Tid: torsdagen den 7 december kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm
 
Styrelsen och mötessektionen hälsar alla medlemmar varmt välkomna!


Möte med Anders Olsén

2017-11-09

Vid höstens näst sista medlemsmöte gästas vi av Anders Olsén. Han tänker berätta lite om det smått fantastiska genomslag hans två ljudprogram ”Vad är det som låter?” har fått bland lyssnarna och lite vad som händer – och inte händer – i Sverige (SR och SVT) och annorstädes i frågan. Samt ge en väldigt enkel beskrivning om vad EBU R 128 egentligen innebär och hur det fungerar. Anders kommer också spela upp några exempel på kommersiellt utgiven musik som inte alls är så illa ljudkvalitetsmässigt som vi tror samt ge en liten beskrivning av hur avsaknad av utbildning frodas just där den borde vara självklar.
 
Tid: torsdagen den 9 november kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm
 
Varmt välkommen!
 
Mötessektionen

Musiklyssningsafton

2017-10-12

Det är åter dags för det uppskattade möteskonceptet musiklyssningsafton. Vi samlas för att spela, lyssna och låta oss inspireras av ny och gammal, känd och okänd musik. Som vanligt är det medlemmarna som sätter dagordningen med sina medtagna skivor. Var och en har tio minuter till sitt förfogande att presentera och spela ett eller ett par musikstycken. Vi serverar kaffe med tilltugg i pausen.
 
Tid: torsdagen den 12 oktober 2017
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm
 
Varmt välkommen!
 
LTS mötessektion

Bygg en musikdatabas!

2017-09-14

LTS-medlemmen Gunnar Karlberg inleder höstens mötesverksamhet i Stockholm genom att belysa möjligheten att bygga en egen musikdatabas med ett befintligt verktyg. Följande frågor kommer att beröras:

Vad är skillnaden mellan att bygga en databas och spela musik från en databas?
Varför har jag valt iTunes?
Varför har det roat mig att skapat en egen musikdatabas och en helt digital återgivningskedja?
Vad har varit begränsningar och möjligheter?

Gunnar berättar om allt från fillagring och systemets uppbyggnad till sortering, sökbegrepp och smarta sökningar.

Tid: torsdagen den 14 september kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148

Kaffe serveras.

Varmt välkommen!

LTS mötessektion
 


Studiebesök på Volvo Cars

2017-08-31

Välkommen till höstens första LTS-möte i Göteborg som är ett studiebesök på Volvo Cars.
 
Några programpunkter:
- Volvos designmål för mediasystemen i  olika bilar
- Nyttan och känslan av 3D ljud eller spatialization 
- Mätsystem och riggar i arbetet för tysta och vibrationsfria produkter
 
Obligatorisk anmälan innehållande namn och telefonnummer/e-post senast onsdag 30 augusti till LTS-medlemmen Ingmar Arvidsson,  Ingmar@idea53.se eller 0736-840769.
 
Tid: torsdagen den 31 augusti kl 17.15
Plats: Volvo Cars, Volvo PV-Porten
 
Busshållplatsen heter Volvo Torslanda PV. Anmälan innebär att man accepterar ett NDA-avtal: endast information som är kommunicerad via Volvo Cars officiella kanaler får spridas, alltså inga bilder får tas och ingen icke-officiell information får spridas.
 
LTS Göteborg

Inbjudan: Studio Blue firar 30 år

2017-06-10

OBS! Fulltecknat! Se ovan!
 
Claes Wettebrandt, ordförande i Ljudtekniska Sällskapet och verksamhetsansvarig vid Studio Blue, inbjuder LTS-medlemmarna till studions 30-årsjubileum som firas den 10 juni.
 
Under eftermiddagen kommer Claes att berätta om studions bakgrund och historik ur perspektiven verksamhetens utveckling, ljudteknikens utveckling och tekniska paradigmskiften. Han kommer också att beröra LTS och Studio Blues gemensamma strävan efter god musik och hög ljudkvalitet.
 
Vid jubileet samlas människor som i olika egenskaper har haft med Studio Blue att göra genom åren. Det blir ett tillfälle att minnas, inspireras, mingla, nätverka och ha vansinnigt kul i seriösa musikälskares sällskap. Självklart får vi också höra en rad musikproduktioner som uppmärksammats för sin fantastiska ljudkvalitet. För vägbeskrivning, karta och ytterligare information se www.studioblue.se.
 
Tid: lördagen den 10 juni klockan 13.30–18.00
Plats: Studio Blue, Sandsborgsvägen 44A, Enskede, t-bana Skogskyrkogården
 
OBS! Antalet platser är begränsat. Anmälan mejlas senast den 1 juni 2017 till info@studioblue.se. Skriv ”30-årsfest” i rubrikraden samt ditt namn och medlemsnummer i meddelandet.

Claes Wettebrandt och hans kollegor hälsar varmt välkommen!

After work hos Tonkraft

2017-05-29

Måndagen den 29 maj från kl 17.00 till 21.00 blir den sista gången före sommaruppehållet. Vi bjuder på livemusik med Affes Boys och lite extra av allt med mat och dricka. Ett förslag är att alla tar med sig en CD som ni tycker är riktigt bra inspelad.  Vi spelar upp den på kanske en high end transport och en  CD-combo av riktigt hög kvalitet.
 
Välkomna, tag gärna med några vänner!
 
Hälsningar Jan
 
Tonkraft Norden/Musical Innovation
Jan Ardstål
Ögärdesvägen 12 C
SE-433 21 Partille
jan@tonkraft.se
+46 709 742 740
www.tonkraft.se

Digital/analog-omvandling

2017-05-18

Svante Granqvist pratar om hur en D/A-omvandlare bör fungera idealt och hur det är i praktiken. Den första delen behandlar det ideala rekonstruktionsfiltret, översampling, kvantiseringdistorsion och ditherbrus. Den andra delen visar exempel från LTS tester med särskilt fokus på
rekonstruktionsfiltrens egenskaper.         

Tid: torsdagen den 18 maj 2017 kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm

Kaffe serveras. Varmt välkommen till vårterminens sista möte!

          

                 


Studiebesök hos Sveriges Radio i Göteborg

2017-04-26

Jan Ardstål, Tonkraft Nordic AB, har hjälpt oss att arrangera ett studiebesök på Sveriges Radio i Göteborg. Vår guide Bengt Pettersson kommer att visa oss runt i studio, kontrollrum, redigerings- och sändningsrum. Samling utanför kl 18.00!

OBS! Föranmälan med namn och personnummer till jan(a)tonkraft.se krävs.

Tid: den 26 april kl 18.00
Plats: Sveriges Radio, Pumpgatan 2, 405 13 Göteborg


Resa till Sweetspot hifi-mässa

2017-04-22

Vi arrangerar samåkning från Göteborg till Sweetspot hifi-mässa den 22-23 april i Jönköping och träffas och trivs. Lista för intresserade att fylla i skickas sedermera ut.


En innehållsrik musikskatt – om Johan Helmich Roman

2017-04-20

Thomas Gluck, musikkännare och tidigare ordförande i Ljudtekniska Sällskapet, presenterar under två kvällar Niels-Henning Ørsted Pedersen och Johan Helmich Roman, två musikskapare som har haft avgörande betydelse inom jazzen respektive den klassiska musiken. Båda upptäcktes i tidiga år – den ene engagerades av etablerade toppkrafter då han var fjorton, den andre fick spela upp för hovet då han var sju. Båda fick utvecklas fritt och själva välja väg. De två är maximalt spännande att stilstudera, koncentrationslyssna till och innerligen glädjas åt.

Kvällens avslutande föreläsning handlar om tonsättaren, musikern, orkesterledaren och folkbildaren Johan Helmich Roman – och en musikskatt som är mer innehållsrik än vad många känner till.

Tid: torsdagen den 20 april kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm
 
Kaffe serveras. Varmt välkommen!

 


Skivbutiksvandring i Göteborg

2017-02-18

Vi träffas på Järntorget kl 12.00 (Bishops Arms) och avverkar under makligt tempo skivbutikerna upp till Stigbergstorget. Slutstationen Bengans beräknas ankommas ca kl 14.30.
 
Därefter kan man gå på lokal om man så vill.
 
Vid frågor, ring Christer Gunnarsson, 0733 - 89 80 80.
 
Väl mött!

LTS Gbg


Med hifi-idealet i riksradions tjänst

2017-02-16

Lars "Mossan" Mossberg har med sitt hifi-perspektiv på ljudteknisk återgivning sedan 1970-talet varit verksam vid Sveriges Radio bland annat som utvecklingsingenjör och drivande för systemlösningar för högsta möjliga ljudkvalitet i en lång rad sammanhang. Mossan har bland annat tillsammans med Torbjörn Wallentinus och en rad andra engagerade medarbetare bidragit till P2:s rykte som en kulturellt högtstående radiokanal med ljudkvalitet i världsklass. Under kvällen samtalar Ljudtekniska Sällskapets ordförande Claes Wettebrandt med ”Mossan” som har massor att berätta om såväl ljudteknik som branschen förr, i dag och i framtiden. Välkommen till en både lärorik och underhållande kväll!
 
Tid: torsdagen den 16 februari kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm
 
Det stora intresset för medlemsmötena är glädjande och vi har infört följande rutiner:
 
– avprickning av mötesgäster sker mot medlemsmatrikeln
– medlemskap för 300 kronor kan lösas i entrén.
 
Ljud- och bildupptagning undanbedes.
 
Varmt välkommen till LTS medlemsmöten!