Mötesarkiv


Tidigare möten


Branschhistoria med Gert Palmcrantz

2019-05-16

Vårens mötesschema avslutas med ett möte med den legendariske ljudteknikern Gert Palmcrantz som under 60 år i yrket har rattat allt från Hep Stars till Jazz at The Pawnshop. Gert kommer att ge oss sin bild av ett liv i ljudteknikens tjänst och spela en rad musikexempel. Vi ser fram emot en högintressant avslutning på en högintressant mötesvår!

Tid: torsdagen den 16 maj kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm

Paus med kaffe och bulle har kommit att bli synonymt med LTS medlemsmöten. Terminsavslutningen är inget undantag.

Varmt välkommen, önskar LTS Stockholm!


Inbjudan till skivsläpp: Zyntetix – Infect Assimilate

2019-04-29

Jonas Karlsson är musiker, ljudtekniker och musikproducent och mannen bakom syntprojektet Zyntetix. Han är också en av huvudlärarna i musikproduktion och ljudteknik vid Studio Blue.

”Infect Assimilate” är Zyntetix senaste album som släpps på cd. Inspirationen till ”Infect Assimilate” kommer bland annat från 1990-talets tv-spelsmusik och John Carpenter-soundtrack men framför allt från själva soundskapandet i de analoga modulära syntarna som till största delen använts på ”Infect Assimilate”. Musiken drivs av trummor, djup bas och flera lager av melodier.

När det gäller ljudkvaliteten har Jonas högsta tänkbara ambitionsnivå. Som ljudmedveten musikproducent har därför soundskapandet gjorts vid arrangeringen, syntprogrammeringen och mixningen då allt kan påverkas utan negativa bieffekter. Ingen som helst processering har gjorts av originalmastern.

Tid: måndagen den 29 april kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm

Kaffe serveras. Varmt välkommen!

LTS Stockholm


Världspremiär för Carlsson OA-61

2019-04-16

Den 16 april premiärvisas den efterlängtade ersättaren till Stig Carlssons omtyckta modell OA-51 för LTS medlemmar. Den nya versionen, som har fått beteckningen OA-61, har fått ett antal uppgraderingar jämfört med originalet men behåller samtidigt de egenskaper som gör att många än i dag håller OA-51 som Stig Carlssons bästa högtalare någonsin.

Bland nyheterna märks diskantelement med rak energikurva upp igenom hela diskantregistret, baselement med alla originalelementets kvaliteter men därtill sänkt distorsion, klart förbättrad tonkurva och en jämnhet i produktionskvaliteten som inte setts tidigare, justerbar invinkling oberoende av absorbenten, möjlighet att utrusta högtalaren med en extra dämppanel, ny placering av basreflexporten samt estetiska förändringar med bland annat nya frontskydd.

Om alla förbättringar som resulterat i högtalaren OA-61 berättar Ingvar Öhman och Stiftelsen Stig Carlsson vid ett extrainsatt LTS-möte.

Tid: tisdagen den 16 april kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm

OBS! På önskemål från mötesvärdarna hålls mötet i samlingssal 6 en trappa ned. Av brandsäkerhetsskäl måste vi därför begränsa antalet deltagare till 45. Vi tackar på förhand för allas förståelse för detta.

Välkommen önskar Stiftelsen Stig Carlsson och LTS Stockholm!
 


Aktiva delningsfilter – från teori till praktik

2019-04-11

LTS Stockholm inbjuder till ett medlemsmöte om dimensionering av aktiva delningsfilter för högtalare. Det blir teoretisk och praktisk genomgång av tre aktiva filter, ett analogt och två digitala (IIR), med olika användargränssnitt. De digitala filtren gör det enkelt att tidsförskjuta definierade frekvensområden och högtalarelement. Fokus läggs på hur man kommer igång – tröskeln är hög men sedan kan man med enkelhet förfina i all oändlighet. Eventuellt blir det även provlyssning. För presentationen står Tomas Edler, Svante Granqvist, Staffan Skogby och Peter Torngren.

Tid: torsdagen den 11 april kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm

I vanlig ordning blir det kaffeservering i pausen. Välkommen!


LTS årsmöte 2019

2019-03-02

I enlighet med kallelse i Musik & Ljudteknik hålls årsmöte i Ljudtekniska Sällskapet den 2 mars. På dagordningen står stadgeenliga årsmötesförhandlingar. Dessutom blir det kaffeservering och musikunderhållning. 

Tid: lördagen den 2 mars kl 14.00–18.00
Plats: Östermalms föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm

Styrelsen hälsar alla medlemmar varmt välkomna!
 


Didrik De Geer om mikrofoner

2019-02-14

Mikrofoner versus trädens överlevnadsstrategi. Vind, brus, enkelhet och minimalism. Vindens brus i träden. Dessa ledtrådar har vi fått från audioprofilen Didrik De Geer som gästar oss för att tala om sina mikrofoner. Vi ser fram emot ett intressant och underhållande möte. Fika serveras i vanlig ordning.

Tid: torsdagen den 14 februari kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm

Varmt välkommen!

Mötessektionen, LTS Stockholm


Vad sjunger de i bakgrunden?

2019-01-10

Musikhistorien är full av underhållande inspelningar där bakgrundssången har en mer eller mindre framträdande roll – och några där den faktiskt har en helt avgörande roll. Vårterminens första Stockholmsmöte uppmärksammar några av alla de sångare som genom åren har stått i skymundan bakom kända och okända solister. Styrelseledamöterna och skiventusiasterna Ludvig de Laval och Pekka Johansson berättar och spelar en lång rad musikexempel. Som vanligt bjuder vi på pausfika.

Tid: torsdagen den 10 januari kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm

Varmt välkommen!


Väkommen till 2018 års julbasar!

2018-12-06

Ljudtekniska Sällskapets Stockholmsavdelning avslutar som sig bör årets mötesverksamhet med den traditionella julbasaren. Den hålls i samlingssal 1, en trappa upp, på Östermalms Föreningsråd torsdagen den 6 december kl 19.00. Som vanligt ges tillfälle att under trivsamma former inmundiga glögg, kaffe och pepparkakor och samtidigt köpa, byta eller sälja ljudteknisk utrustning och skivor. Missa inte chansen att bli av med överblivna prylar och fynda en julklapp till dig själv eller någon annan. Ta gärna med en god vän!

Tid: torsdagen den 6 december kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm
 
Styrelsen och mötessektionen hälsar alla medlemmar varmt välkomna!


Luft och ljud

2018-11-08

Vad är luft och, i förlängningen, vad är ljud och hur fungerar stereosystemet och vår hörsel i kombination? Välkommen till LTS-möte med Ingvar Öhman!
 
Tid: torsdagen den 8 november kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm
 
Kaffe serveras. Välkommen!
 
Mötessektionen, LTS Stockholm
 

Bättre återgivning med fasriktiga högtalare

2018-10-11

Fasåtergivning i högtalare är en ofta förbisedd faktor. Det finns också en hel del missförstånd om vad en fasriktig högtalare egentligen är. Mats Blomberg kommer att redogöra för sin syn med ett föredrag i två delar.

Del 1: Genomgång av transientdistorsion orsakad av delningsfilter och avstämning av bashögtalare. Denna del är teoretisk med modellering och datorsimulering i utvecklingsverktyget LSPCad 6. En grundläggande förståelse för detta teoretiska arbetssätt ökar behållningen av föredraget.

Del 2: En trevägshögtalare där de senaste rönen är implementerade kommer att presenteras. Av praktiska skäl kan inte högtalarna visas på mötet.

Tid: torsdagen den 11 oktober kl 19.00-22.00

Plats: Samlingssal 1, Östermalms föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm

Kaffe serveras i pausen.

Välkommen!

Mötessektionen, LTS Stockholm


Strömning – bättre ljudkvalitet och nya möjligheter

2018-09-13

Många har aldrig riktigt accepterat strömningstjänsterna som likvärdiga eller bättre än alternativen. Ända sedan mp3-spelarna kom har vi som älskar musik med hög ljudkvalitet oftast föredragit fysiska medier som cd, lp eller studioband.

I dag finns det största utbudet på strömningstjänster som Spotify och Tidal. Visste du till exempel att programserien Wretlinds värld finns som spellista på Spotify? Med hjälp av artificiell intelligens kan man mixa musiken direkt i sin dator. Blir det bättre än ljudteknikern hade kunnat göra?

Lasse Mossberg och Benny Norling ger tips om det du behöver veta för att maximera din ljudupplevelse i digitalt format. Inställningar i dator, surfplatta och mobil har stor påverkan på ljudupplevelsen. Lasse och Benny spelar exempel på hur det låter när man gör rätt eller fel – och hoppas att du upptäcker möjligheter du inte tänkt på tidigare!

Tid: torsdagen den 13 september kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm

Varmt välkommen!

Mötessektionen LTS Stockholm