Mötesarkiv


Tidigare möten


Vad sjunger de i bakgrunden?

2019-01-10

Musikhistorien är full av underhållande inspelningar där bakgrundssången har en mer eller mindre framträdande roll – och några där den faktiskt har en helt avgörande roll. Vårterminens första Stockholmsmöte uppmärksammar några av alla de sångare som genom åren har stått i skymundan bakom kända och okända solister. Styrelseledamöterna och skiventusiasterna Ludvig de Laval och Pekka Johansson berättar och spelar en lång rad musikexempel. Som vanligt bjuder vi på pausfika.

Tid: torsdagen den 10 januari kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm

Varmt välkommen!


Väkommen till 2018 års julbasar!

2018-12-06

Ljudtekniska Sällskapets Stockholmsavdelning avslutar som sig bör årets mötesverksamhet med den traditionella julbasaren. Den hålls i samlingssal 1, en trappa upp, på Östermalms Föreningsråd torsdagen den 6 december kl 19.00. Som vanligt ges tillfälle att under trivsamma former inmundiga glögg, kaffe och pepparkakor och samtidigt köpa, byta eller sälja ljudteknisk utrustning och skivor. Missa inte chansen att bli av med överblivna prylar och fynda en julklapp till dig själv eller någon annan. Ta gärna med en god vän!

Tid: torsdagen den 6 december kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm
 
Styrelsen och mötessektionen hälsar alla medlemmar varmt välkomna!


Luft och ljud

2018-11-08

Vad är luft och, i förlängningen, vad är ljud och hur fungerar stereosystemet och vår hörsel i kombination? Välkommen till LTS-möte med Ingvar Öhman!
 
Tid: torsdagen den 8 november kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm
 
Kaffe serveras. Välkommen!
 
Mötessektionen, LTS Stockholm
 

Bättre återgivning med fasriktiga högtalare

2018-10-11

Fasåtergivning i högtalare är en ofta förbisedd faktor. Det finns också en hel del missförstånd om vad en fasriktig högtalare egentligen är. Mats Blomberg kommer att redogöra för sin syn med ett föredrag i två delar.

Del 1: Genomgång av transientdistorsion orsakad av delningsfilter och avstämning av bashögtalare. Denna del är teoretisk med modellering och datorsimulering i utvecklingsverktyget LSPCad 6. En grundläggande förståelse för detta teoretiska arbetssätt ökar behållningen av föredraget.

Del 2: En trevägshögtalare där de senaste rönen är implementerade kommer att presenteras. Av praktiska skäl kan inte högtalarna visas på mötet.

Tid: torsdagen den 11 oktober kl 19.00-22.00

Plats: Samlingssal 1, Östermalms föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm

Kaffe serveras i pausen.

Välkommen!

Mötessektionen, LTS Stockholm


Strömning – bättre ljudkvalitet och nya möjligheter

2018-09-13

Många har aldrig riktigt accepterat strömningstjänsterna som likvärdiga eller bättre än alternativen. Ända sedan mp3-spelarna kom har vi som älskar musik med hög ljudkvalitet oftast föredragit fysiska medier som cd, lp eller studioband.

I dag finns det största utbudet på strömningstjänster som Spotify och Tidal. Visste du till exempel att programserien Wretlinds värld finns som spellista på Spotify? Med hjälp av artificiell intelligens kan man mixa musiken direkt i sin dator. Blir det bättre än ljudteknikern hade kunnat göra?

Lasse Mossberg och Benny Norling ger tips om det du behöver veta för att maximera din ljudupplevelse i digitalt format. Inställningar i dator, surfplatta och mobil har stor påverkan på ljudupplevelsen. Lasse och Benny spelar exempel på hur det låter när man gör rätt eller fel – och hoppas att du upptäcker möjligheter du inte tänkt på tidigare!

Tid: torsdagen den 13 september kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm

Varmt välkommen!

Mötessektionen LTS Stockholm


Luft, ljud och F/E-lyssning

2018-05-19

Ingvar Öhman kommer till Göteborg och pratar om tvenne ting: vad är luft och vad är ljud? Dessutom kommer han att demonstrera hur F/E-lyssning går till.

Tid: lördagen den 19 maj kl 12.00-19.00
Plats: The House, Björklundabacken 10, 436 57 Hovås

Parkeringar finns parallellt med 158:an och utanför The House entré och det kommer vara gratis hela dagen tack vare dispens för LTS.

Karta: https://www.google.com/maps/place/The+House,+Nya+Hov%C3%A5s/@57.602199,11.9499593,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x464fed9f4b9b1437:0x55185b45baed5f07!8m2!3d57.602199!4d11.952148

Kartan på Google maps stämmer inte ännu utan man får köra enligt anvisning i kommande e-postutskick.

Busslinjen Rosa Express går från Göteborgs central till Hovås och tar ca 40 minuter.

Väl mött!

LTS Göteborg

 


Musik, öron och den besvärliga hjärnan

2018-05-17

Bertil Hellsten, legendarisk tidningsman och krönikör i Musik & Ljudteknik, berättar om vad som passerat genom hans öron under många år som journalist med ljudteknik som en viktig del. Karriären startades i Musik & Ljudteknik redan på 1960-talet, men öronen är äldre än så!

Tid: torsdagen den 17 maj kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm

Kaffe serveras. Varmt välkommen!


Tidskorrekta högtalare – bygge, metoder, mätningar och demo

2018-04-12

Hur bra kan kraftigt ombyggda tvåvägshögtalare från 80-talet bli med modifiering av låda och baselement, tidskorrekt montage av danska domediskanter, byte från slavbas till basreflex, modifiering av filter samt bi-amping med klass D-steg? 

Tomas Edler är telekomingenjör samt halvtidspensionär med nästan livslångt intresse för musik och ljudåtergivning. Staffan Skogby är telekomingenjör som arbetar med forskning och utveckling av säkerhetskritiska system. Tillsammans beskriver de åtgärder, mätkurvor och hur tidsfel mäts och kompenseras fysiskt. De hoppas hinna demonstrera såväl originalet som den ombyggda högtalaren med respektive utan tidsfel och påverkan på koherens och röståtergivning. Tomas har gjort bygge och mätningar, Staffan presentationen.

Tid: torsdagen den 12 april kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm

Kaffe serveras. Välkommen!


Hur låter det om man plockar isär en söndermastrad musikproduktion?

2018-03-03

Hör vi lika när vi lyssnar på masteringprocessad musik? Det verkar som att den vanlige konsumenten inte blir särskilt upprörd över den processning som i dag regelmässigt utförs på populärmusik. Är vi i olika grad känsliga för de artefakter som tillförs? Det kan vara svårt för ett otränat öra att höra att tajmningen och det dynamiska förloppet i till exempel cymbalslag förändras, men när man lyssnar på cymbalen enskilt efter processning blir det betydligt lättare att höra felen även i en processad mix. I anslutning till LTS årsmöte demonstrerar Svante Granqvist hur enskilda instrument i en mix påverkas av masteringprocessning.
 
Tid: lördagen den 3 mars 2018 i anslutning till LTS årsmöte som startar kl 14.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm
 
Varmt välkommen!

Ett hifi-perspektiv på musik

2018-02-17

Hifi-branschen har genomgått stora förändringar de senaste årtiondena. Jämfört med storhetstiden från slutet av 1960-talet och ett drygt decennium framåt är onödigt få aktivt hifi-intresserade i dag. En orsak är att flertalet inspelningar produceras på ett sätt som inte ger lyssnaren längtan efter bättre uppspelningsmöjlighet på grund av att ljudkvaliteten inte är så hög som den borde och skulle kunna vara.
 
LTS ordförande Claes Wettebrandt ger, mot bakgrund av bristande ljudkvalitet och nivåmaximeringen (eng: loudness war), en historisk överblick och konkreta förslag på vad som behöver göras för att hifi åter ska kunna föras upp på dagordningen även utanför high end-kretsar.
 
Tid: lördagen den 17 februari kl 13.00-14-00
Plats: Hörsalen Coor, Tegelbacken, Stockholm
 
Föresläsningen är en del av High Eng-mässan där Ljudtekniska Sällskapet är en av utställningar.
 
Välkommen!

Renovera hifi-högtalare – värt mödan?

2018-02-15

Benny Norling, känd från renoveringsprojektet Pioneer/TAD Reference, har tagit sig an ett par betydligt mer överkomliga högtalare som fick goda omdömen i en svensk hifi-tidskrift i slutet av 1980-talet. Kan de göras bättre? Benny berättar med hjälp av tidigare SR-kollegan Lasse Mossberg om sitt försök att modifiera högtalarna akustiskt, mekaniskt och elektriskt inom rimliga gränser. Var det värt mödan? Han kommer vid torsdagens medlemsmöte att spela utvalda inspelningar på Cambridge Azur 851C CD/DAC/försteg som testats med gott resultat i MoLt. Benny hoppas även kunna ta med ett par omodifierade högtalare för jämförelse.

Den omåttligt populära fikapausen är som alltid en självklar del av kvällens arrangemang.
 
Tid: torsdagen den 15 februari 2018 kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm
 
Varmt välkommen!
 
LTS styrelse