Mötesarkiv


Tidigare möten


Inbjudan: Studio Blue firar 30 år

2017-06-10

OBS! Fulltecknat! Se ovan!
 
Claes Wettebrandt, ordförande i Ljudtekniska Sällskapet och verksamhetsansvarig vid Studio Blue, inbjuder LTS-medlemmarna till studions 30-årsjubileum som firas den 10 juni.
 
Under eftermiddagen kommer Claes att berätta om studions bakgrund och historik ur perspektiven verksamhetens utveckling, ljudteknikens utveckling och tekniska paradigmskiften. Han kommer också att beröra LTS och Studio Blues gemensamma strävan efter god musik och hög ljudkvalitet.
 
Vid jubileet samlas människor som i olika egenskaper har haft med Studio Blue att göra genom åren. Det blir ett tillfälle att minnas, inspireras, mingla, nätverka och ha vansinnigt kul i seriösa musikälskares sällskap. Självklart får vi också höra en rad musikproduktioner som uppmärksammats för sin fantastiska ljudkvalitet. För vägbeskrivning, karta och ytterligare information se www.studioblue.se.
 
Tid: lördagen den 10 juni klockan 13.30–18.00
Plats: Studio Blue, Sandsborgsvägen 44A, Enskede, t-bana Skogskyrkogården
 
OBS! Antalet platser är begränsat. Anmälan mejlas senast den 1 juni 2017 till info@studioblue.se. Skriv ”30-årsfest” i rubrikraden samt ditt namn och medlemsnummer i meddelandet.

Claes Wettebrandt och hans kollegor hälsar varmt välkommen!

After work hos Tonkraft

2017-05-29

Måndagen den 29 maj från kl 17.00 till 21.00 blir den sista gången före sommaruppehållet. Vi bjuder på livemusik med Affes Boys och lite extra av allt med mat och dricka. Ett förslag är att alla tar med sig en CD som ni tycker är riktigt bra inspelad.  Vi spelar upp den på kanske en high end transport och en  CD-combo av riktigt hög kvalitet.
 
Välkomna, tag gärna med några vänner!
 
Hälsningar Jan
 
Tonkraft Norden/Musical Innovation
Jan Ardstål
Ögärdesvägen 12 C
SE-433 21 Partille
jan@tonkraft.se
+46 709 742 740
www.tonkraft.se

Digital/analog-omvandling

2017-05-18

Svante Granqvist pratar om hur en D/A-omvandlare bör fungera idealt och hur det är i praktiken. Den första delen behandlar det ideala rekonstruktionsfiltret, översampling, kvantiseringdistorsion och ditherbrus. Den andra delen visar exempel från LTS tester med särskilt fokus på
rekonstruktionsfiltrens egenskaper.         

Tid: torsdagen den 18 maj 2017 kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm

Kaffe serveras. Varmt välkommen till vårterminens sista möte!

          

                 


Studiebesök hos Sveriges Radio i Göteborg

2017-04-26

Jan Ardstål, Tonkraft Nordic AB, har hjälpt oss att arrangera ett studiebesök på Sveriges Radio i Göteborg. Vår guide Bengt Pettersson kommer att visa oss runt i studio, kontrollrum, redigerings- och sändningsrum. Samling utanför kl 18.00!

OBS! Föranmälan med namn och personnummer till jan(a)tonkraft.se krävs.

Tid: den 26 april kl 18.00
Plats: Sveriges Radio, Pumpgatan 2, 405 13 Göteborg


Resa till Sweetspot hifi-mässa

2017-04-22

Vi arrangerar samåkning från Göteborg till Sweetspot hifi-mässa den 22-23 april i Jönköping och träffas och trivs. Lista för intresserade att fylla i skickas sedermera ut.


En innehållsrik musikskatt – om Johan Helmich Roman

2017-04-20

Thomas Gluck, musikkännare och tidigare ordförande i Ljudtekniska Sällskapet, presenterar under två kvällar Niels-Henning Ørsted Pedersen och Johan Helmich Roman, två musikskapare som har haft avgörande betydelse inom jazzen respektive den klassiska musiken. Båda upptäcktes i tidiga år – den ene engagerades av etablerade toppkrafter då han var fjorton, den andre fick spela upp för hovet då han var sju. Båda fick utvecklas fritt och själva välja väg. De två är maximalt spännande att stilstudera, koncentrationslyssna till och innerligen glädjas åt.

Kvällens avslutande föreläsning handlar om tonsättaren, musikern, orkesterledaren och folkbildaren Johan Helmich Roman – och en musikskatt som är mer innehållsrik än vad många känner till.

Tid: torsdagen den 20 april kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm
 
Kaffe serveras. Varmt välkommen!

 


Skivbutiksvandring i Göteborg

2017-02-18

Vi träffas på Järntorget kl 12.00 (Bishops Arms) och avverkar under makligt tempo skivbutikerna upp till Stigbergstorget. Slutstationen Bengans beräknas ankommas ca kl 14.30.
 
Därefter kan man gå på lokal om man så vill.
 
Vid frågor, ring Christer Gunnarsson, 0733 - 89 80 80.
 
Väl mött!

LTS Gbg


Med hifi-idealet i riksradions tjänst

2017-02-16

Lars "Mossan" Mossberg har med sitt hifi-perspektiv på ljudteknisk återgivning sedan 1970-talet varit verksam vid Sveriges Radio bland annat som utvecklingsingenjör och drivande för systemlösningar för högsta möjliga ljudkvalitet i en lång rad sammanhang. Mossan har bland annat tillsammans med Torbjörn Wallentinus och en rad andra engagerade medarbetare bidragit till P2:s rykte som en kulturellt högtstående radiokanal med ljudkvalitet i världsklass. Under kvällen samtalar Ljudtekniska Sällskapets ordförande Claes Wettebrandt med ”Mossan” som har massor att berätta om såväl ljudteknik som branschen förr, i dag och i framtiden. Välkommen till en både lärorik och underhållande kväll!
 
Tid: torsdagen den 16 februari kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm
 
Det stora intresset för medlemsmötena är glädjande och vi har infört följande rutiner:
 
– avprickning av mötesgäster sker mot medlemsmatrikeln
– medlemskap för 300 kronor kan lösas i entrén.
 
Ljud- och bildupptagning undanbedes.
 
Varmt välkommen till LTS medlemsmöten!
 

Nytt mötestema: Lyssningsafton

2017-01-19

Thomas Gluck, som skulle ha berättlat om Johan Helmich Roman vid torsdagens möte, har meddelat att han önskar återkomma vid ett senare tillfälle. Därför gör vi medlemsmötet till en musiklyssningsafton enligt numera välkänt och uppskattat koncept, det vill säga medlemmarna uppmuntras att ta med, berätta om och spela egna musikexempel. Riktmärket är som tidigare två stycken om sammanlagt maximalt tio minuter inklusive presentation. Kom till vår lyssningsafton, Inspirera och låt dig inspireras!
 
Tid: torsdagen den 19 januari kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm
 
Det stora intresset för medlemsmötena är glädjande och vi har infört följande rutiner:
 
– avprickning av mötesgäster sker mot medlemsmatrikeln
– medlemskap för 300 kronor kan lösas i entrén.
 
Ljud- och bildupptagning undanbedes.
 
Varmt välkommen till LTS medlemsmöten!

Historien om BIS

2017-01-12

Robert von Bahr, grundare och eldsjäl bakom skivbolaget BIS, berättar historien om bolaget som genom åren har skämt bort musikälskare med välljudande inspelningar av klassisk musik. Vi får höra minnen och episoder från åren som gått och självklart också en rad musikexempel varav flera i surround. Mötet är ett utmärkt tillfälle att få inspiration att utnyttja medlemserbjudandet på BIS-skivor i Musik & Ljudteknik nummer 4 2016. Robert ser fram emot att träffa och samtala med LTS-medlemmarna och vi ser fram emot att välkomna honom som vår gäst vid årets första medlemsmöte.
 
Tid: torsdagen den 12 januari kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm
 
Välkommen!

Mingel hos Tonkraft

2016-12-29

Alla LTS-medlemmar i Västsverige är välkomna till en ny mingelträff hos Tonkraft i Partille. Eventuellt har Tonkraft och Jan Ardstål fått in sin nya agentur på ett nytt amerikanskt högtalarmärke som vi kan provlyssna på. Vi träffas och har en trevlig kväll tillsammans med lite förtäring. Har du möjlighet, lämna bilen hemma.
 
Tid: torsdag den 29 december från kl 17.00
Plats: Tonkrafts lokaler, Ögärdesvägen 12C, Partille
 
Välkommen önskar LTS Göteborg!

Välkommen till årets julbasar!

2016-12-08

Ljudtekniska Sällskapets Stockholmsavdelning avslutar årets mötesverksamhet med den traditionella julbasaren. Vi träffas på Östermalms Föreningsråd torsdagen den 8 december kl 19.00. Som vanligt ges möjlighet att under trivsamma former inmundiga glögg, kaffe och pepparkakor och samtidigt köpa, byta eller sälja ljudteknisk utrustning och skivor. Missa inte chansen att bli av med överblivna prylar och fynda en julklapp till dig själv eller någon annan!
 
Tid: torsdagen den 8 december kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm
 
LTS mötessektion önskar alla medlemmar varmt välkomna!

Beröringsfri överföring från analogt till digitalt

2016-11-10

Det finns enorma mängder analoga grammofonskivor nationellt och internationellt i arkiv och hos skivsamlare. Finns det andra tekniska/optiska möjligheter att överföra dessa skivor snabbare än i realtid och med tillräckligt bra ljudkvalitet, motsvarande vanliga skivspelare? Kvällens möte handlar om ett innovationsprojekt med anslag från Vinnova som har genomförts på Kungliga biblioteket. Vad blev resultatet? Vad pågår i dag? Projektledare Stig L Molneryd redogör för projektets genomförande och utveckling.

Tid: Torsdagen den 10 november kl 19.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, samlingssal 1, Valhallavägen 148, Stockholm
Ingen föranmälan krävs.

Det stora intresset för medlemsmötena är glädjande och vi har infört följande rutiner:

– avprickning av mötesgäster sker mot medlemsmatrikeln
– medlemskap för 300 kronor kan lösas i entrén.

Ljud- och bildupptagning undanbedes.

Varmt välkommen till LTS medlemsmöten!

LTS mötessektion


LTS Göteborgsavdelning startar igen

2016-10-20

LTS Göteborgsavdelning startar på nytt! LTS-medlemmar och andra intresserade i Västsverige hälsas välkomna till premiärmötet som hålls torsdagen den 20 oktober kl 18.00 i lokalen Bohusrummet, BRF Öster om Heden, ingång Hallandsgatan från Sten Sturegatan.

Det första mötet handlar om mastering och ljudkvaliteten på våra skivor. Dessutom blir det diskussion om verksamheten. Tänkbara kommande mötesteman är studiebesök, föreläsningar, hemma hos-möten och musiklyssningskvällar. Kaffe serveras.

Den som har frågor om mötet den 20 oktober är välkommen att kontakta Mattias Alm på e-postadress alm.mattias@gmail.com.

Ingen föranmälan krävs. Välkommen!

 


Basen sjunger, generöst och musikaliskt intressant – om Niels-Henning Ørsted Pedersen

2016-10-12

Thomas Gluck, musikkännare och tidigare ordförande i Ljudtekniska Sällskapet, presenterar under två kvällar Niels-Henning Ørsted Pedersen och Johan Helmich Roman, två musikskapare som inom jazzen respektive den klassiska musiken har haft avgörande betydelse och efterlämnat innehållsrika musikskatter som vi kommer att få ta del av. Båda upptäcktes i tidiga år – den ene engagerades av etablerade toppkrafter då han var fjorton, den andre fick spela upp för hovet då han var sju. Båda fick utvecklas fritt och själva välja väg. De två är maximalt spännande att stilstudera, koncentrationslyssna till och innerligen glädjas åt.

Kvällens inledande föreläsning handlar om den danske basisten Niels-Henning Ørsted Pedersen. Föreläsning nummer 2, om Johan Helmich Roman, ges i januari.
 
Tid: torsdagen den 13 oktober kl 19.00-22.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, Valhallavägen 148, Stockholm
 
Kaffe serveras. Varmt välkommen!
 


Dags att skrota dina passiva högtalarfilter?

2016-09-15

Peter Torngren återkommer med temat passiva och aktiva högtalarfilter.. Det blir uppföljning av vårens möte med presentation, diskussion och lyssning. Ingvar Öhman medverkar som notarius publicus.

Tid: Torsdagen den 15 september kl 19.00
Plats: Östermalms Föreningsråd, samlingssal 6, Valhallavägen 148, Stockholm
Ingen föranmälan krävs.

Det stora intresset för medlemsmötena är glädjande och vi har infört följande rutiner:

– avprickning av mötesgäster sker mot medlemsmatrikeln
– medlemskap för 300 kronor kan lösas i entrén.

Ljud- och bildupptagning undanbedes.

Varmt välkommen till LTS medlemsmöten!

LTS mötessektion