Senaste numret av Musik & Ljudteknik:

 


I mer än 60 år har Ljudtekniska Sällskapet och dess båda föregångare Svenska LP-klubben och Svenska Magnetofonklubben engagerat medlemmar och andra hifi-vänner med apparattester, musikrecensioner, byggprojekt, hifi-debatt, nyhetsbevakning, mässdeltagande, medlemsmöten, specialerbjudanden på hifiapparater och skivor och mycket annat. Allt har genom åren presenterats i medlemstidningen vars senaste inkarnation du just nu håller i handen.

LTS verksamhet är unikt slitstark. Vi har klarat oss undan den föreningsdöd och medlemsflykt som de två senaste decennierna har drabbat många andra organisationer. Hur ska Ljudtekniska Sällskapets uppdrag och verksamhet se ut i dag och om ytterligare 60 år? Ska vi i enlighet med våra stadgar fortsätta att verka för god musikåtergivning i hemmet och prisvärda audioprodukter – med allt som krävs av goda inspelningar samt högklassiga apparatkedjor, högtalare och god lyssningsmiljö – eller ska vi nöja oss med mediokra musikproduktioner, hörlurslyssningens begränsningar och mekanisk skivavspelning med rötterna hos Edison och Berliner på sent 1800-tal? Kan vi förena det bästa av det gamla med det bästa av det nya? Kort sagt: hur förvaltar vi hifi-traditionen från föreningens start i början av 1960-talet?

Beslutet är till syvende och sist medlemmarnas. Med sikte på årsmötet 2022 startar i årets tredje nummer av medlemstidningen en diskussion om LTS roll i framtiden. Läs, delta i diskussionen och, framför allt, välkommen att engagera dig i föreningsarbetet!

Att coronapandemin har påverkat föreningslivet är allom bekant. När detta skrivs har restriktionerna i Sverige och fler andra länder tagits bort och det är åter möjligt att ses på fysiska medlemsmöten. I LTS pågår planeringen av årets resterande verksamhet samt vårterminen. Håll utkik på webbsidan och i din epostlåda!

Är de fysiska skivorna på väg tillbaka? Vi som håller dessa högt vet förstås att de i själva verket aldrig har försvunnit trots de strömmade formatens framfart under det senaste decenniet. Staffan Ringesten skriver om de fysiska skivornas subjektiva och objektiva fördelar.

Själv hade jag nyligen förmånen att åter kunna besöka Frankrike. Två veckor fylldes av trevliga utflykter, god mat och dryck och en lång rad skivinköp. Resereportage finns i tidningen.

Även den som har gått över till dator- och mobiltelefonstödd musiklyssning behöver tillse att överföringskedjan är så högkvalitativ som möjligt. Peter Sandqvist har tittat på Bluetooth-formatet och sammanfattar nuläget.

Det har kommit till styrelsens kännedom att Ljudtekniska Sällskapets tidigare kassör och hedersmedlemmen Bengt Almén gick bort i våras. Föreningens ordförande Claes Wettebrandt har skrivit en minnestext. Under sommaren nåddes vi också av beskedet att Mats Henriksson, som under flera år var aktiv i föreningens Göteborgssektion, inte längre finns bland oss. Ett varmt tack till Bengt och Mats för era insatser – ni saknas oss.

Hösten är här. Musik & Ljudteknik nummer 3 bidrar förhoppningsvis, tillsammans med väl vald musik, till att lysa upp den mörka årstiden. Material till nr 4 2021 ska vara redaktionen tillhanda senast den 20 november.


Pekka Johansson