Senaste numret av Musik & Ljudteknik

MoLt omslag

Musik & Ljudteknik nr 1 2017

Hifi-mässa, årsmöte och distribution av BIS-skivor – året har startat hektiskt för Ljudtekniska Sällskapet. När detta skrivs har ett drygt 20-tal postpaket distribuerats till medlemmar som utnyttjade BIS-erbjudandet i förra numret. 

Årsmöte, ja. Den avgående styrelsen beviljades ansvarsfrihet och fick förtroendet att fortsätta i ytterligare ett år – det tackar vi för. Mest intressant under årsmötet var den diskussion som föranleddes av förslaget till nya stadgar. Ett konkret resultat är att Ljudtekniska Sällskapet numera har en syftes­paragraf som omfattar även arbetet för mer välljudande och icke masteringprocessade skivutgåvor, en fråga som har haft hög prioritet i föreningen under de senaste tio åren.

Resterande delar av stadgeförslaget bordlades till nästa årsmöte. Styrelsen återkommer med revideringar av sitt förslag och kommer att ta fasta på de goda tankar som framfördes. I vanlig ordning finns årsmötes­protokollet i tidningen. Övriga möteshandlingar finns när detta läses på föreningens webbplats, också det i enlighet med årsmötets önskemål.

Just skivornas ljudkvalitet var ämnet för ett föredrag av Svante Granqvist som följde på årsmötet. Vi fick bland annat tillfälle att höra en skiva som är föremål för en granskande artikel i den här tidningen – och som avslöjar att vissa saker kanske är ännu värre än vi befarade.

I årets första nummer har vi nöjet att välkomna den tidigare chefredaktören för Radio & Television Bertil Hellsten som krönikör i tidningen. Som framgår av det första bidraget har Bertil bland mycket annat även tidigare varit medarbetare i Musik & Ljudteknik.

Hifi-mässan i Stockholm i februari var även i år en trivsam kombination av lyssning, branschkontakter och sociala aktiviteter. Alexander Kotka har gjort ett bildreportage och vi publicerar första delen av två. Under mässan noterades 17 nya LTS medlemmar som härmed hälsas varmt välkomna till föreningen.

Testverksamheten fortsätter med oförminskad intensitet. I Musik & Ljudteknik nummer 1 provar vi dels en prisbillig D/A-omvandlare från Yamaha, dels Chords prestigemodell Dave. Förväntningarna på den senare var högt ställda med tanke både på det lysande resultatet för den bärbara Mojo och på prisnivån som motiverar prestanda utöver det vanliga.

På musiksidorna avhandlar Jörgen Lundmark bland annat två nyutkomna boxar med två violinist­giganter, David Ojstrach och Jascha Heifetz. Vid sidan av annan konstmusik presenteras en jazz­inspelning från 1950-talet som alltid väcker nyfikenhet när den spelas.

I samband med lyssningstester och apparatprovningar diskuteras emellanåt hur man kan och bör värdera prestanda hos de olika länkarna i hifi-kedjan. LTS ordförande Claes Wettebrandt reder ut några begrepp.

Göteborgssektionen informerar om planerad verksamhet, förra numrets hörlursmätningar kommenteras och det trådlösa musiklyssningssystemet Sonos provas – tidningen är även den här gången välfylld.

Manusstopp för Musik & Ljudteknik nummer 2 infaller den 20 maj och tidningen kommer i brevlådan inför midsommar. På återhörande!

Pekka Johansson