Senaste numret av Musik & Ljudteknik

MoLt omslag

Musik & Ljudteknik nr 3 2017

 

Jag hoppas att alla LTS-medlemmar och andra läsare har haft en trevlig sommar. Traditionellt markerar hösten starten för hifi-säsongen men det finns inget som säger att sommaren måste vara sämre. Tvärtom – lata och lediga dagar med resor, skivbutiksbesök och utomhuskonserter ger goda möjligheter att både njuta av musik och fylla på i skivförrådet. Själv har jag tillbringat ett par veckor i södra Frankrike och låtit mig inspireras av skivhandel och museibesök – och förberett mig för nya musikupplevelser under den mörka delen av året.

 

Med tanke på inomhussäsongen presenterar vi i årets tredje nummer inte mindre än tre omfattande boxar med klassisk musik. Gemensamt för dem är kända kompositörer, verk och artister i ett snyggt och påkostat yttre. Lika viktig är förstås insidan och Musik & Ljudteknik har som vanligt ambitionen att ge en rättvisande bild av både musikaliska och ljudtekniska kvaliteter.

Det var ett tag sedan vi avhandlade förstärkare i spalterna. Peter Sandqvist presenterar en stor förstärkare från anrika McIntosh och diskuterar i en annan artikel olika aspekter på limitrar och kompressorer apropå en teknik som används i förstärkaren. På önskemål från en medlem publicerar vi också en nygjord mätning på förstärkaren Emotiva XPA-2 som testades i tidningen för ett antal år sedan.

Vi har fått synpunkter på att det förra numret blev DAC-tätt. Det förklaras av att apparattypen är efterfrågad och att den låter sig testas rationellt med Ljudtekniska Sällskapets egna metoder. Självklart vill vi också vara lyhörda för reaktioner från medlemmarna. Den här gången nöjer vi oss med att titta på en digital/analogomvandlare, nämligen Oppo Sonica DAC som vi tjuvkikade på redan i förra numret. Vidare tar artikelserien om klassiska cd-spelare och omvandlare paus. Det ursprungliga syftet med serien – att påvisa likheter och skillnader mellan äldre och moderna omvandlare – har i hög grad uppfyllts. Vi kommer framöver att uppmärksamma främst modeller som av historiska eller tekniska skäl framstår som särskilt intressanta.

Rör kontra transistorer är ett gammalt kärt trätoämne bland hifi-intresserade. I ”Bertils bokstäver” kåserar Bertil Hellsten om konstruktörens vedermödor när transistorn kom.

Omsorgen om den goda musiken är det främsta skälet till att Ljudtekniska Sällskapet existerar. Om behovet av ett hifi-perspektiv, inte minst bland alla som arbetar med ljud, skriver föreningens ordförande Claes Wettebrandt.

Jag ser i skrivande stund fram emot nästa veckas medlemsmöte som är en musiklyssningsafton. Dessa aftnar brukar vara utmärkta tillfällen att få tips om spännande och emellanåt välgjorda inspelningar av musik av varierande sort.

Planeringen för tidningen görs så systematiskt som de frivilliga insatserna tillåter men ibland kommer verkligheten emellan. Det gör emellanåt att påtänkta inslag får vänta eftersom vi prioriterar att hålla utgivningsschemat. Manusstopp för Musik & Ljudteknik nummer 4 infaller under alla omständigheter den 20 november. Tidningen kommer i brevlådan inför julhelgen.

På återhörande!

Pekka Johansson