Senaste numret av Musik & Ljudteknik

MoLt omslag

Musik & Ljudteknik nr 4 2018

För ovanlighets skull pryds årets sista nummer av Musik & Ljudteknik av ett fotografi med julskivtema. Själv är jag ingen stor julfirare och julens musik är ofta en plåga, framför allt om man inte har möjlighet att välja den själv. Jag tänker inte minst på de stackars butiksanställda som enligt en rapport nyligen inte mår särskilt bra av den julmusik som de tvingas utstå under en dryg tolftedel av året. Till saken hör också att ljudkvaliteten i butikernas högtalarsystem sällan är något att hänga i julgranen.

Själv har jag under många år haft tankar på att recensera några av de julskivor som fyller en kartong hemma hos mig. Det har delvis fallit på att dylika skivor oftast plockas fram när man är som mest trött i slutet av året. Dock hittade jag i datorn nyligen en påbörjad artikel om en av mina få riktiga favoritskivor under julen. När några tidigare ohörda utgåvor uppenbarade sig skred jag åter till verket. Därför finns i den här tidningen en redogörelse för fem cd-utgåvor av skivproducenten Phil Spectors julskiva från 1963. Ett gäng andra julskivor ses på tidningens framsida tillsammans med en tysk ep-skiva med fyra spår från Elvis Presleys julskiva från 1957, en annan skiva som jag helst inte är utan inför helgerna.

På tidningens baksida finns en annan variant av julskiva, nämligen en nyutkommen gigantisk box med musik av den store Johann Sebastian Bach. Jörgen Lundmark recenserar boxen som bjuder Bach-fantasten på många timmars lyssning under helgerna.

Peter Sandqvist har fått korn på en moderniserad variant av den klassiska integrerade tvåkanals-förstärkaren. Tillverkare är amerikanska Parasound. Claes Wettebrandt har mött en av den svenska audiohistoriens levande legender, den i LTS-kretsar inte helt okände Johan Bernström. Bertil Hellsten skriver om en grinig gubbe. Själv har jag nedtecknat några minnen från ytterligare en resa till Frankrike.

Tekniksektionen har under året sysselsatt sig med utvecklingsarbete varav en del har omskrivits i tidningen. Vi återkommer med information när aktuella projekt närmar sig färdigställande.

En fråga som dryftades över glögg och pepparkakor vid årets julbasar i föreningens Stockholmssektion var det alltid lika intressanta ämnet multiformatspelare. Vilken apparat köper man när den gamla tro-tjänaren Pioneer DV-668 har lagt av och Oppo har lagt ned tillverkningen? Nu har dessutom det nya formatet 4K Ultra HD tillkommit. Samtidigt saluförs allt färre spelare med inbyggda flerkanal-processorer och analoga utgångar för den som har en surround-anläggning med ambitioner. Är man därmed hänvisad till hemmabioförstärkare eller de ofta lika stora hemmabioförstegen? Vi hoppas kunna återkomma i ämnet under 2019.

Precis som Phil Spector avslutar sin julskiva med att tacka alla artister vill jag avsluta det här verksamhetsåret i LTS med att tacka alla medverkande i Musik & Ljudteknik. Det är en flitig skara medarbetare varav vissa syns i tidningen och andra inte. Alla har de del i att du som medlem varje år får en tidning med spännande och angeläget innehåll vid fyra tillfällen.

Slutligen vill jag påminna om årsmöte i Ljudtekniska Sällskapet som hålls den 2 mars 2019 kl 14.00 i Stockholm. Se inbjudan på annan plats i tidningen!

Mycket nöje med nummer 4 2018! Material till nr 1 2019 ska vara redaktionen tillhanda den 20 febru-ari. Tidningen utkommer i slutet av mars månad. Innan dess hoppas jag att vi ses på mässan i februari.

På återhörande!

Pekka Johansson